Bij Ecomare hebben we twee bassins met ramen onder water. In de grootste zwemmen drie zeehonden uit onze vaste groep, in de andere vier opvangzeehonden. Vooral die laatste zijn ontzettend gericht op alles wat er aan de andere kant van het raam gebeurt. Het is enorm leuk om te zien hoe de dieren reageren op bezoekers. Je kunt echt met ze spelen via de ramen!
Energie genoeg
De vier opvangzeehonden in het bassin met de glazen wand zijn allemaal jonge gewone zeehonden. Ze zitten in de laatste fase van de opvang en zijn dus bijna klaar om terug te gaan naar zee. Zeehonden die net binnen zijn, hebben vaak heel weinig energie, maar deze vier hebben daar geen last van. Zodra ze iemand bij het raam zien, gaan ze ernaar toe. Ze zijn heel nieuwsgierig en vinden het duidelijk leuk om te spelen.
Goed voor ontwikkeling
Speelsheid is een eigenschap die je bij heel veel jonge dieren ziet. Het heeft ook een belangrijke functie: spelen is leren. Dat geldt voor kinderen net zo goed als voor jonge dieren! Door te spelen leren jonge dieren sociale vaardigheden en worden ze handiger en sterker. Het helpt dus zowel hun geestelijke als lichamelijke ontwikkeling.
Speelse Annie
Sommige dieren zijn ook als ze volwassen zijn nog steeds speels. Een bekend voorbeeld daarvan is de otter, maar ook volwassen kraaiachtigen kunnen duidelijk spel vertonen. Onze volwassen gewone zeehonden zijn wat voorzichtiger met spelletjes dan de grijze. Grijze zeehond Annie is er zelfs uitgesproken verzot op! Je kan haar niet enthousiaster krijgen dan wanneer een van ons rond het bassin gaat rennen. Duikend en spetterend racet ze dan door het water met ons mee; echt heel leuk!
Verrijking op vele manieren
Wij dagen onze zeehonden uit met spelletjes. Dit noemen we verrijking. We geven bijvoorbeeld drijvende of juist zinkende objecten waar we vis in stoppen. Een bijzonder spelletje is het ‘vishappen’. Dan maken we haringen met knijpers aan een lijn vast, die we boven het water houden. Sommige zeehonden vinden het echt leuk en springen enthousiast naar de vissen. Trainen met de dieren is trouwens ook verrijking, alleen moeten ze hierbij vooral hun hersens gebruiken. Als je bij ons op bezoek komt, heb je grote kans dat ons bezig ziet met een vorm van verrijking. Kijk dan vooral mee!