Dat ik de plaggenhut als mijn topstuk heb gekozen, is misschien verrassend. Je vindt hem niet in het museum van Ecomare of op het terras, maar in de duinen. Langs het pad door het Duinpark staat een plaggenhut. Vroeger waren er echt mensen die in zo’n huisje woonden. Er bestond een regel dat een bouwwerk mocht blijven staan, als er in één nacht een dak op zat. Als je flink doorwerkte, kon je op die manier aan een woning komen. Mijn eigen oma heeft tot haar zesde in een plaggenhut gewoond. Vandaar dat ik er een speciale band mee heb.
Armoedig bestaan
De plaggenhut van Ecomare is niet echt oud, maar geeft wel goed weer hoe de mensen ooit leefden. Doordat mijn oma met haar hele gezin van acht mensen in zo’n huisje heeft gewoond, heeft het voor mij een extra lading. In de schoolvakanties vertel ik er in het programma ‘Leven in een plaggenhut’ regelmatig over aan de bezoekers van Ecomare. Het ziet er schattig uit en het lijkt misschien romantisch, maar het was bittere armoede. Om voldoende te eten te hebben werd het een en ander verbouwd, maar er werd ook echt wel gestroopt. Daarnaast kwam men aan spullen door te jutten en te ruilen.
In de duinen
De plaggenhut is in het geheel van Ecomare een beetje een vreemde eend in de bijt. Het gaat bij Ecomare tenslotte over de natuur. Hij past daarentegen wel weer heel goed in het Duinpark, omdat dit soort huisjes altijd in de duinen werden gebouwd. Daar had je de zogenaamde mientgronden. Mensen konden er een perceeltje pachten en er dus ook een huis op bouwen.
Typisch voor Texel
De meeste plaggenhutten op Texel waren bekleed met hout en hadden echte glazen ramen. Het hout was meestal juthout, gevonden op het strand. Het glas werd door ruilhandel verkregen. Het dak bestond uit riet. De achterkant van zo’n huisje stond altijd in de duinen, dat scheelde weer een wand opbouwen. Mijn oma heeft tot 1924 in een plaggenhut gewoond, nog maar een eeuw geleden! Ze was zes toen het gezin naar een stenen huis verhuisde.
Binnenkijken
In de plaggenhut van Ecomare kun je een glimp opvangen van het leven van de vroegere Texelse duinbewoners. Ben je bij Ecomare, loop er dan even langs en gluur naar binnen. Stel je voor dat je daar met acht mensen in leefde!