Regelmatig worden dieren die dood op Texel worden gevonden, gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ecomare heeft als taak kadavers van zeehonden, bruinvissen en dolfijnen van het strand te halen, dus deze komen sowieso bij ons terecht. Op verzoek bewaren wij ze in de vriezer. Dat geldt ook voor zeevogels.
In de vriezer
Wij doen zelf geen onderzoek, maar werken er wel graag aan mee. Het vergroot tenslotte de kennis over de dieren en de natuur. Wat we moeten bewaren, varieert sterk. Er is een tijd geweest dat elk aangespoeld kadaver van een bruinvis in de vriezer ging, voor maagonderzoek door Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. Ongeacht de versheid van het dier. Op het moment bewaren we van de bruinvissen alleen de echt verse kadavers. Die gaan voor sectie naar de afdeling pathologie van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
Maagonderzoek
Voor het stormvogelonderzoek van Suse Kuehn van Wageningen Marine Research zijn alle dode stormvogels waardevol, vers en niet vers. Zolang de maag er nog in zit. Zij onderzoekt namelijk de hoeveelheid plastic in de magen van deze vogels en dat kan ook in een verrot kadaver. Suse gebruikt haar resultaten om een beeld te krijgen van de hoeveelheid plastic die in zee drijft.
Aangevallen
De onderzoekers aan wie wij dieren ‘leveren’, sturen altijd een verslagje van hun bevindingen. Zo kregen wij onlangs van drie op Texel gestrande bruinvissen het eindrapport. Opvallend was dat bij alle drie littekens werden gezien, die mogelijk wezen op een aanval van een grijze zeehond. De dieren hadden de aanval overleefd – ze waren ergens anders aan doodgegaan. De een was vermoedelijk gestorven doordat hij als bijvangst in een net is verdronken, de tweede was gestrand bij een storm en de derde was ziek.
Interessant
Ook met levende dieren werken we soms mee aan onderzoek. Natuurlijk niet met dierproeven, maar met onderzoek waar ze geen last van hebben. Een voorbeeld zijn de zeehonden die met een zender naar zee zijn gegaan en zo een tijdlang konden worden gevolgd. Er zijn ook wel eens drone-opnames gemaakt boven onze bassins, om de apparatuur te ijken en betere inschatting van de lengtes van dieren in de natuur te kunnen maken. De samenwerking met wetenschappers is een leuke en interessante aanvulling op ons werk. Zolang de dieren er geen hinder van ondervinden, zijn wij overal voor in!