Veel verschillende dieren betekent ook veel verschillende soorten eten. Het is letterlijk ‘voor elk wat wils’ bij ons. Het gaat van piepklein eten voor de zeepaardjes tot flinke vissen voor de zeehonden. Ook in de Vogelopvang hebben we een heel scala aan verschillende etenswaren. Eten is een belangrijk onderdeel van herstel, dus we doen ons best om elk dier optimaal te voeden.
Hoe groter hoe beter
Naast goede voeding bestaat er ook lekker eten. En dat is niet altijd hetzelfde! Onze grijze zeehond Annie bijvoorbeeld, heeft haar vissen het liefst zo groot mogelijk. Dat gaat zelfs zo ver, dat ze kleine harinkjes weigert. Heel soms hebben we een echt grote vis voor haar; dat vindt ze duidelijk geweldig. We hebben er dan ook nooit discussie over wie zo’n buitenkansje krijgt. Altijd Annie!
Voor egels
Het is niet per definitie waar dat dieren zelf weten wat het beste voor ze is. In elk geval niet als hen iets wordt aangeboden wat ze nooit in hun natuurlijke omgeving zouden vinden. Bijvoorbeeld melk voor egels. Ze vinden het heerlijk, maar ze kunnen er helemaal niet tegen. In de natuur is water voorhanden en dat is dan ook wat je een egel te drinken moet geven. Egels doen het prima op kattenvoer, wat overigens ook niet hun natuurlijke dieet is. Wij vullen het aan met insecten, daar zijn ze ook dol op.
Vis voor vis
De dieren in ons Zeeaquarium eten allemaal vis. Maar een klein dier eet natuurlijk wel kleinere hapjes dan een grote vis. Eén van onze dagelijkse taken is dan ook het kleinsnijden van vis. Voor het Noordzee- en haaienaquarium snijden we de vissen gewoon in stukken, maar de kleinere vissen krijgen gefileerde stukjes. We gebruiken verschillende soorten vis, inktvis, garnalen en mosselen. Voor sommige dieren zijn de gesneden stukjes echter nog steeds te groot.
Piepklein eten
Heb je wel eens naar het mondje van een zeepaardje of zijn familielid de zeenaald gekeken? Deze vissen hebben een heel klein zuigsnuitje. Voor hen hebben we mysis in de vriezer. Mysis zijn piepkleine kreeftjes, die we – ontdooid – in het water gooien. Echt leuk om te zien hoe ze ze naar binnen zuigen! De zeeanemonen krijgen ook mysis, aangevuld met heel kleingesneden visfilets. Ook het eten van een zeeanemoon is boeiend: ze zitten dan wel vast, maar ze zijn niet onbeweeglijk. Als er eten in hun buurt komt, brengen ze dat met hun tentakels naar hun mond. Tijdens de voerpresentatie in het Zeeaquarium kun je het zelf meemaken!