Als wij de kans krijgen, werken we graag mee aan wetenschappelijk onderzoek. Zolang onze dieren er maar geen hinder van ondervinden. Toen onderzoekers Jon Dickson en Maryann Watson ons benaderden of zij in Ecomare metingen konden doen, hebben we dat dan ook meteen toegezegd. Het ging om fish finder-metingen voor de projecten Wadden Mozaiek en Swimway Waddenzee.
Sonartechnologie
Jon en Maryann werken beiden bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) aan het belang van riffen voor vissen. Dit doen zij in samenwerking met bachelor student Roos van Dorp. Voor haar onderzoek is Roos bezig met het ontwikkelen van een methode om vissen te kunnen monitoren met behulp van sonartechnologie, in dit geval met een fishfinder. Door middel van verzonden en ontvangen geluiden kan een videobeeld worden gecreëerd van wat zich onder het wateroppervlak begeeft. Om te weten welke beelden bij welke vissoort horen, zijn de vissen in onze aquaria heel geschikt. Roos kon gericht opnames maken van een vissoort om zo een soort naslagwerk te maken om de gegevens die zij uit de Waddenzee krijgt te vertalen naar mogelijke vissoorten.
Beelden interpreteren
Metingen in de Waddenzee zijn lastig te interpreteren. Er zijn veel verstorende factoren en het zicht is slecht. De condities in onze aquaria zijn heel anders: helder water, een beperkt aantal goed te determineren vissen en geen geluiden of andere invloeden van scheepvaart of ruig weer. In onze aquaria konden de onderzoekers de fishfinder op een vis richten. Met de beelden die zij verkregen, hopen zij op de beelden uit de Waddenzee de vissen te kunnen determineren. Ditzelfde is eerder al eens gebeurd met de hydrofoon, om de geluiden uit de Waddenzee te kunnen interpreteren.
Meer weten?
Meer over het onderzoek aan de riffen vind je op de website van het NIOZ.