Als je de gemiddelde Ecomare-bezoeker vraagt waar hij of zij naartoe gaat, krijg je waarschijnlijk als antwoord: “Naar de zeehonden”. Waarom niet “Naar de haaien”, vraag ik mij dan af. Dat zijn namelijk ontzettend boeiende vissen en in ons Zeeaquarium kun je ze prachtig bewonderen. We hebben van heel jonge tot volwassen exemplaren en er zwemmen drie soorten in onze aquaria. Alle reden om op zijn minst óók voor de haaien naar Ecomare te gaan!
Hond of kat
In ons Zeeaquarium leven zowel honds- als kathaaien. Om het lekker overzichtelijk te maken horen hondshaaien tot de familie van de kathaaien! Ze lijken op het eerste gezicht dan ook behoorlijk op elkaar. Als je naar de vlekken op hun huid kijkt, is het onderscheid echter goed te maken. Hondshaaien hebben kleine vlekken, kathaaien grote. Kathaaien worden zelf ook groter dan hondshaaien. De plek van de achterste vin op de buik, de anaalvin, verschilt ook een beetje, maar dat is meer een determinatiekenmerk voor experts.
Eikapsels
Honds- en kathaaien zijn eierleggend. De eikapsels hebben lange hechtdraden waarmee de vissen ze in trosjes aan wier of stenen bevestigen. Het duurt, afhankelijk van de watertemperatuur, wel 6-9 maanden voor de jonge haaitjes uit het ei komen. In ons Zeeaquarium hangen bijna altijd wel eieren van onze hondshaaien in een wandaquarium. Vaak kun je het haaitje in het ei zien bewegen. De jonge haaitjes zijn heel licht van kleur en worden, naarmate ze groeien, langzaam donkerder. Je kunt bij ons alle leeftijden zien.
Andere soorten
In de Nederlandse Noordzee komen elf soorten haaien voor, allemaal ongevaarlijk voor mensen. Slechts vier soorten zijn niet heel zeldzaam in ons deel van de zee: naast de honds- en de kathaai geldt dit voor de gladde en de ruwe haai. Deze twee laatstgenoemde soorten hebben we niet in Ecomare, wel een doornhaai. Doornhaaien en ruwe haaien zijn eierlevendbarend, de gladde haai is levendbarend. Er zijn dus drie manieren waarop haaien zich voortplanten!
Bijzonder
Eierlevendbarende haaien houden de eieren in hun lichaam tot de jonge visjes eruit komen. Bij levendbarende soorten zijn de embryo’s via een placenta met de moedervis verbonden. Bijzonder toch, dat de voortplanting zo verschilt per soort haai? Haaien zijn sowieso bijzondere vissen, het is een heel oude groep. Samen met de roggen vormen ze de kraakbeenvissen; hun skelet is niet van been maar van kraakbeen. Hun huid is ook heel anders dan van de meeste vissen: ruw. Kijk je volgende keer met extra aandacht naar deze mooie vissen?