Het komt niet dagelijks voor dat er een dode haai aanspoelt op het strand en een doornhaai is helemaal zeldzaam. Een bijzondere ontdekking dus voor wandelaarster Pascalle Jacobs. Zij vond de haai op woensdagmiddag bij paal 9 op Texel. Dankzij de stekel bij de vinnen kon ze hem snel op naam brengen. De haai was duidelijk al een tijdje dood en miste een deel van het achterlijf. De totale lengte, inclusief de missende staart, werd geschat op 1.20 meter.
Doornhaai bij paal 9 op Texel (c) Pascalle Jacobs
Zeldzame vondst
Doornhaaien leven in de Grote en Atlantische Oceaan en ook in de Noordzee. Vroeger waren doornhaaien de meest talrijke en wijdverbreide kraakbeenvissen, ze kwamen soms lokaal in grote aantallen voor. Door intensieve visserij is het aantal over het hele verspreidingsgebied sterk gedaald. Langs de Nederlandse kust zijn ze zeldzaam, daarom worden ze ook niet vaak op het strand gevonden. De laatste keer was in 2021 op het strand van Zoutelande in Zeeland. Voor zover bij ons bekend is er nog niet eerder een doornhaai op het strand van Texel gevonden.
De stekel van de doornhaai (c) Pascalle Jacobs
Stekel
De doornhaai heeft zijn naam te danken aan de twee grote stekels bij de voorrand van de rugvinnen, die bij sommige soorten giftig zijn. Aan deze stekels is hij altijd duidelijk te herkennen. In het Noordzee-aquarium van Ecomare zwemt ook een doornhaai.
De doornhaai bij paal 9 (c) Pascalle Jacobs