Hoe krijg je conservator Arthur Oosterbaan enthousiast? Door met een prachtige halswervel van een wolharige neushoorn aan te komen, bijvoorbeeld! Dat deed de familie Hoogendijk uit Ede. Ze hadden het imposante bot een jaar geleden bij Zandvoort op het strand gevonden en in overeenstemming met Arthurs advies in zoet water laten ontzouten. Nu kwamen ze het bot aan Ecomare doneren.
Overgedragen
De oudste dochter van het gezin, Charlie-Roos, had de halswervel gevonden. Zij was het dan ook, die het bot officieel aan Arthur overdroeg. De familie kwam er speciaal voor naar Texel. Arthur is erg blij met de mooie wervel, die ook nog eens afkomstig is van zijn favoriete ijstijdzoogdier: de wolharige neushoorn.
Uit de ijstijd
Het bot moet uit de tijd stammen dat er wolharige neushoorns rondliepen in het gebied dat nu de zuidelijke Noordzee is. In de laatste ijstijd, tussen 25.000 en 50.000 jaar geleden, was hier geen zee maar land. Vissers krijgen regelmatig botten van ijstijdzoogdieren in hun netten, maar ook op het strand worden ze soms gevonden. Charlie-Roos heeft echt een mooie vondst gedaan met dit bot.
Determinatie
Op basis van de foto die Charlie-Roos had gestuurd, dacht Arthur dat het van een edelhert was. Toen hij hem in het echt zag, wist hij meteen dat dit niet klopte; deze wervel is veel groter dan die van een edelhert. Het blijkt wel weer, dat het voor een juiste determinatie toch het beste is om zo’n bot zelf in handen te hebben.