Verstoppertje in zee
Dieren en planten proberen op allerlei verschillende manieren te voorkomen dat ze opgegeten worden. Stekels, een harde buitenkant of gif worden door zowel planten als dieren ingezet voor dit doel. Camouflage is een heel andere kant van het spectrum aan mogelijkheden: wie niet gezien wordt, loopt minder gevaar. Ook in de zee leven tal van dieren die meesters zijn in camouflage.
Inktvissen
Misschien wel de bekendste kunstenaars in het veranderen van hun uiterlijk zijn inktvissen. Ze kunnen razendsnel van kleur veranderen. Octopussen staan er bovendien om bekend dat zij zich kunnen bedekken met materiaal van de zeebodem, waardoor ze zich in heel korte tijd onzichtbaar maken. Ook heel handig: hun lichaam is superflexibel. Hierdoor kunnen ze zich in kleine spleetjes terugtrekken, onvindbaar voor vijanden.
Krabben
Het bedekken met materiaal uit de omgeving is een tactiek die door meer dieren wordt gebruikt. Verschillende krabbensoorten doen het ook en bereiken er fraaie resultaten mee. Sommige plaatsen kleine anemoontjes op hun rug, andere kiezen voor stukjes schelp, wier en steen. Naast camouflage hebben krabben natuurlijk nog een ander wapen in de strijd tegen de rovers: hun pantser. Het harde exoskelet, zoals dat officieel heet, vormt voor veel dieren een onneembare barrière. Krabben verschalen regelmatig en dat is het moment dat ze wél kwetsbaar zijn. Met hun nog zachte schaal blijven ze dan zoveel mogelijk uit het zicht.
Zeepaardjes
In ons Zeeaquarium zijn nu zeven zeepaardjes te zien. Nou ja, te zien…je moet er wel een beetje je best voor doen! Zeepaardjes verstoppen zich namelijk graag tussen het wier en dan zijn ze heel moeilijk terug te vinden. Vaak zie je alleen hun ogen bewegen. Met hun kleine vinnetjes zijn het heel trage zwemmers, maar als er een lekker hapje voor hun snuit komt, blijken ze supersnel te kunnen reageren. Daar heeft zo’n kreeftje niet van terug, zeker niet omdat het ook nog eens met een zuigende werking gepaard gaat. De zeepaardjes zijn trouwens onze wintergasten, onderkoeld gevonden op het strand. Ergens in mei brengen we ze terug naar zee.
Platvissen
In onze grote aquaria leven verschillende soorten platvissen. Zij kunnen niet heel snel van kleur veranderen, maar wel heel effectief. Ze nemen niet alleen de kleur van de ondergrond aan, maar ook het patroon. Hun mogelijkheden beperken zich vanzelfsprekend wel tot de kleuren die de ondergrond in de natuur kan hebben. Om het effect nog wat te verbeteren, graven ze zich ook nog eens in de bodem in. Hun ogen en scheve bek steken dan nog net boven het zand uit. Zo zijn ook zij bijna onzichtbaar.