Een strandwandelaar trof onlangs bij Paal 21 een verstrikte zeekoet aan. Ze probeerde hem te bevrijden, maar toen hij ging pikken durfde ze niks meer te doen. Bij toeval zag ze even later ook nog een zeehond liggen. Daarop belde ze Ecomare en meldde beide dieren. De zeehond bleek gezond, maar de zeekoet had dringend hulp nodig en is meegenomen naar de opvang.
Verstikte zeekoet
De zeekoet was omwikkeld en verstrikt met een ballonlint. Zulke linten zijn van stevig plastic, speciaal gemaakt om niet makkelijk te breken. De vogel was daardoor reddeloos verloren geweest, als hij niet was gevonden. In de Vogelopvang is hij bevrijd van het lint. Het dier was erg verzwakt, dus het is nog de vraag of hij het gaat redden.
Op het strand
Het oplaten van ballonnen is op de meeste plaatsen in Nederland verboden, maar toch kun je bij elke strandwandeling wel een aantal ballonlinten met resten ballon eraan oprapen. Het gaat dan waarschijnlijk om individuele, mogelijk zelfs per ongeluk losgelaten exemplaren. Vaak zijn het halfverteerde folieballonnen, waar de gekleurde folie vanaf is gesleten, maar de enorme doorzichtig plastic binnenkant nog aan het lint vastzit. Zowel de ballon als het lint zijn notoire probleemveroorzakers in zee: ze worden opgegeten en dieren raken erin verstrikt. De zeekoet is bepaald niet de enige die dit lot heeft getroffen.
Update 7 maart
Helaas was de zeekoet zo ernstig verzwakt en verwond door het ballonlint, dat de dierverzorgers na een nacht in de opvang hebben besloten hem uit zijn lijden te verlossen. De vogel heeft het dus niet overleefd.