Zowel de media als particulieren weten ons goed te vinden als ze een vraag hebben. Alle soorten strandvondsten, natuurverschijnselen en bijzondere observaties komen langs. Voor alle vragen die te maken hebben met Texel, de wadden of de Noordzee zijn wij ook de aangewezen plek om ze aan te stellen. Als mensen met vragen over vondsten uit andere gebieden komen, verwijzen we ze vaak door.
Van welk strand?
Als iemand met een strandvondst aankomt, ga ik er automatisch vanuit dat hij in Nederland is gevonden. Dat kan je soms behoorlijk op het verkeerde been zetten! Zo kreeg ik eens een foto van een sepiaschild opgestuurd, met een vreemde bult. Ik dacht dat het dier, een kleine inktvissoort, een misvorming had gehad. Tot bleek dat het een strandvondst uit het Middellandse Zee-gebied was. Bij een daar voorkomende sepiasoort is deze vorm rugschild normaal.
Fossiel of recent
Regelmatig vinden mensen botten op het strand. Als het een heel donkere kleur heeft en die kleur ook behoudt als het in zoet water wordt gelegd, is het een fossiel exemplaar. Met behulp van onze determinatiegids kunnen we meestal achterhalen van welk dier het is geweest. Vaak zijn het landzoogdieren uit de laatste ijstijd of ervoor. Het idee dat het gevonden bot afkomstig is van een dier dat meer dan tienduizend jaar geleden leefde, vinden mensen geweldig. Soms denken ze echter een fossiel bot te hebben gevonden en moeten wij ze teleurstellen. Dan is het bijvoorbeeld gewoon een recent overblijfsel van een maaltje spareribs of karbonades.
Doorverwijzen
Als je je begint af te vragen waar de titel van dit stukje op slaat: deze vraag kreeg ik onlangs. Iemand had een langgerekte, aan alle kanten afgeronde steen gevonden en vroeg zich af of het misschien een versteend dinosaurus-ei was. Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk, maar ik ben geen expert op dit gebied. Ik heb de vragensteller dus verwezen naar Naturalis. We verwijzen altijd door als het een vraag betreft die niet binnen onze expertise valt. Niet alleen naar Naturalis, ook naar andere natuurmusea, afhankelijk van de vraag.
Bijzondere zeezoogdieren
De laatste tijd zijn er verschillende bijzondere zeezoogdieren langs de Nederlandse kust gezien en ook dan worden wij gebeld. Een bultrug, walrus of dolfijn wordt maar zelden gezien en zorgt daarom altijd voor opwinding. De vraag die tegenwoordig al snel wordt gesteld is: “Komt het door de klimaatverandering?” Dat is niet het geval bij deze dieren en het is ook niet iets om je zorgen om te maken. Bultruggen redden zich prima in de Noordzee, de meeste keren dat een walrus hier verzeild raakt, zwemt hij zelf weer naar het noorden en dolfijnen leven gewoon in de Noordzee. Er leeft meer in onze zeeën dan veel mensen denken!