Eén van de vragen die we regelmatig krijgen is: “Kunnen jullie de zeehonden volgen als ze terug zijn in zee?” Het antwoord is nee, tenzij het dier een zender meekrijgt. Dat is in 2020 gebeurd met de albino zeehond Snow White, maar normaal gebeurt dat niet. Het is namelijk nogal duur!
Dubbel gemerkt
Zeehonden die zijn opgevangen, waar dan ook in het waddengebied, krijgen een flippermerk. Wij brengen de tag bij mannetjes links aan en bij vrouwtjes rechts. Daarnaast krijgen ze ook een onderhuidse chip. Om de chip af te lezen heb je een apparaat nodig en moet je vlakbij de zeehond komen. Dat kan dus alleen als het dier dood is of opnieuw in de opvang belandt. Het flippermerk kan met een telelens ook bij een rustende zeehond worden afgelezen. Flippermerken gaan alleen niet het hele leven van een zeehond mee, de chip wel.
Geen nieuws = goed nieuws
We horen bijna nooit meer iets terug van onze voormalige opvangzeehonden. We gaan er maar vanuit dat dat goed nieuws is. Het betekent in elk geval dat ze niet dood worden gevonden of opnieuw in een opvang belanden. Zeehonden die meermalen in een opvang terecht komen, mankeren vaak iets blijvends. Dan kan de conclusie zijn, dat het dier zichzelf niet kan redden in het wild. Wij hebben er een aantal voorbeelden van in onze vaste groep. Grijze zeehond Betty, bijvoorbeeld. Zij is met 1 blind oog als pup opgevangen in Engeland en helemaal blind bij ons.
Zender
Een zeehond met een zender kan wél gevolgd worden. Tenminste, voor een tijdje. De zender wordt in de nek op de vacht geplakt en met de verharing valt hij eraf. In 2020 kreeg de albino opvangzeehond Snow White een zender mee, toen hij terugging naar zee. Zowel de zeehondenonderzoekers als wij waren enorm benieuwd hoe hij zich zou gaan gedragen in de Waddenzee. We hebben toen vijf maanden lang gegevens ontvangen. Jammer dat zo’n zender een paar duizend euro kost, want het levert ontzettend leuke en interessante gegevens op.