We geven weer voerpresentaties! Bij de zeehonden en, om 14:30 uur, in het Zeeaquarium. Dan kunnen mensen ons ook van alles vragen en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Hieronder bespreek ik een paar veelvoorkomende vragen bij de aquaria.
Waar komen ze vandaan?
Er zwemmen tientallen vissen in onze aquaria en daarnaast leven er nog allerlei krabben, schelpdieren, anemonen en zeesterren. Een deel van de dieren hebben we van andere aquaria gekregen. Door ruilen en weggeven houden we allemaal onze collectie op peil. Als we behoefte hebben aan bijvoorbeeld mosselen of garnalen, halen we ze zelf of nemen collega’s ze mee na een excursie.
Wat eten ze?
Alle dieren in ons Zeeaquarium eten vis. We snijden er kleine stukjes van. Ze krijgen de vissen die overblijven van de zeehonden- en vogelopvang: haring, wijting, zandspiering, maar ook garnalen, inktvis en mysis – heel kleine kreeftachtigen. De harders voeren we naast vis ook algenbrokjes. Harders zijn namelijk een soort onderwatergrasmaaiers; in de natuur eten ze vooral algen. Bij de meeste vissen strooien we het voer gewoon in het water. Bij sommige, moeilijke eters gebruiken we een voerpincet.
Hoeveel soorten zijn het?
In totaal hebben we ruim 30 soorten vissen. Als je alle andere dieren erbij optelt kom je zelfs tot 50 soorten. Om ze te zien moet je soms echt even moeite doen. Sommige vissen verstoppen zich graag, andere kunnen zich geweldig goed camoufleren. In het aquarium met de platvissen lijkt het op het eerste gezicht of er bijna niks zit, maar kijk je wat beter, dan zie je allemaal oogjes op de bodem! Platvissen zijn een soort kameleons in zwart-wit. Het verkleuren gaat niet heel snel; een octopus verschiet in seconden van kleur, bij een platvis duurt het minuten.
Waarom mag je ze niet aanraken?
Aanraken kan bij beenvissen snel wonden en ontstekingen veroorzaken. Kraakbeenvissen, haaien en roggen, hebben een dikkere huid en kunnen het beter hebben. Toch willen wij het ook bij deze vissen niet, omdat het stressvol is voor de dieren en vanwege de waterkwaliteit. Mensen kunnen zonnebrand, zeepresten of desinfectiemiddel op hun handen hebben. Bovendien zou het op een dag om honderden mensen gaan die mogelijk zo’n dier aanraken.
Waarom zijn er geen planten?
In ons Zeeaquarium hebben we niet de juiste condities voor planten. Maar in de Noordzee groeien ook nauwelijks planten onder water. Alleen wieren en die stellen zulke specifieke eisen aan hun omgeving, dat wij daar niet aan kunnen voldoen. Om de dieren de gelegenheid te geven zich te verstoppen, gebruiken we kunstwieren, stenen, blokken hout en andere objecten.
Kom jij binnenkort de dieren in ons Zeeaquarium bekijken? Tip: kijk vooraf op de website of de voerpresentatie nog steeds plaatsvindt en zorg dat je die niet mist!