De groene knolamaniet, Amanita phalloides, komt ook op Texel voor. Paddenstoelenkenner en Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan ontdekte de dodelijk giftige paddenstoel in de Dennen, aan de Ploegelanderweg. Hij zag de soort hier voor het eerst, maar bij navraag bleek het niet de eerste waarneming op Texel te zijn. Hij is hier wel zeldzaam. Met de groene knolamaniet valt niet te spotten: jaarlijks worden er mensen het slachtoffer van in Europa!
Voorkomen
De groene knolamaniet is te herkennen aan zijn bleekgroene hoed met aan de onderzijde witte plaatjes die vrij zijn van de steel. De steel heeft een afhangende ring, als een manchet, en een knolvormige voet. Op Texel is de paddenstoel behalve aan de Ploegelanderweg ook gevonden op een andere plek in de Dennen en in het Krimbos bij De Cocksdorp. Omdat de soort kalkminnend is, zijn groene knolamanieten zeldzaam in de kalkarme duinen ten noorden van Bergen aan Zee. In de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee zijn ze heel gewoon. Meestal staan ze onder eiken.
Supergiftig
Hoewel deze paddenstoel goed herkenbaar is, komt het toch voor dat mensen hem verwisselen met eetbare soorten. Het eten van een groene knolamaniet heeft fatale gevolgen. Hij ziet er best lekker uit en de smaak schijnt ook aangenaam te zijn. Maar als na een maaltijd de ziekteverschijnselen optreden, is het te laat om nog iets te doen. Deze amaniet is een van giftigste paddenstoelen ter wereld!
Kennis
Arthur Oosterbaan: “Eén vruchtlichaam van een groene knolamaniet is voldoende om een volwassene op een gruwelijke manier te laten sterven. Het is daarom zaak om de soorten goed te leren kennen, voordat je aan het eten van in het wild geplukte paddenstoelen begint. Gelukkig is het leuk om je te verdiepen in de wonderlijke wereld van de zwammen.”