Het strand is een heerlijke plek om te wandelen of te rennen. Voor mensen, honden en paarden. Op het strand leven echter ook dieren en de verschillende gebruikers hebben uiteenlopende belangen. Om problemen te voorkomen wil ik in dit weblog eens aandacht besteden aan de do’s en don’ts met de hond op het strand.
Verschillende gebruikers
Kijk, voordat je het strand opgaat, eerst goed om je heen. Houd hierbij je hond aan de lijn. Hoe druk is het, zijn er andere hondeneigenaren, ruiters te paard, vogels? Vaak wordt gezegd: “Mijn hond reageert niet op een paard”, maar geldt dat andersom ook? Of: “Meeuwen zijn er toch al genoeg”, terwijl veel meeuwenpopulaties in Nederland onder druk staan. Er rijden ook auto’s op het strand, wij bijvoorbeeld, op weg naar een gewond of ziek dier.
Vogels opjagen
Het strand is niet van ons; het is het leefgebied van onder andere allerlei vogels. Het gebeurt vaak dat groepen vogels worden opgejaagd. Dat noemen we verstoring. Verstoring van wilde dieren is onwenselijk en zelfs strafbaar, ook in gebieden waar de hond los mag lopen. Als baasje heb je een plicht en verantwoording om het gedrag van je hond voor te zijn. Het elke keer opvliegen van meeuwen op het strand kost ze nodeloos veel energie. Bedenk dat achter jou weer iemand met een hond komt, en weer een. En elke keer gaan de rustende of eten zoekende vogels de lucht in.
Voorkom verstoring
Pas als je er zeker van bent dat je hond geen dieren kan verstoren of voertuigen in de weg loopt, kun je hem los laten. Blijf vervolgens steeds vooruit kijken en lijn je de hond aan ruim voordat je langs bijvoorbeeld vogels, een zeehond of paard komt. Loop met een boog om de wilde dieren heen. Ben je ver genoeg uit de buurt, dan kan de hond weer los. Handige tip: zorg dat je altijd iets bij je hebt waarmee je je hond kunt afleiden, zoals een bal. Mocht je onverhoopt toch in een vervelende situatie terecht komen, dan kun je hem hiermee afleiden en daarna snel aanlijnen.
Gevaar voor de hond
Bovenstaande geldt voor elke soort/ras hond. Honden met een jachtinstinct reageren vaak feller op confrontaties met andere dieren, maar zijn zeker niet de enige. Zelfs als je zeker weet dat je hond niks doet tegen bijvoorbeeld een zeehond, wil je hem er niet bij in de buurt hebben. Ten eerste kan de zeehond ook je hond grijpen en ten tweede kunnen ze ziektes op elkaar overdragen. Zeehonden kunnen bijvoorbeeld drager zijn van herpes- en parapox-virussen. Bovendien staat een beet van een zeehond garant voor een smerige infectie, omdat hun gebit vol bacteriën zit. Als wij tijdens ons werk worden gebeten, moeten we dan ook altijd aan een specifieke antibiotica, om een zogenaamde ‘seal finger’ te voorkomen.
Het strand is er voor iedereen en juist daarom is het belangrijk rekening met elkaar te houden. Er is ruimte genoeg voor vogels om te rusten of te foerageren, voor honden en paarden om te rennen en voor mensen en zeehonden om te zwemmen en te zonnebaden. Hoewel we voor dat laatste nog een paar maanden moeten wachten…