Uit de reacties die wij krijgen van onze bezoekers en op social media, is mij inmiddels wel gebleken dat ons werk erg tot de verbeelding spreekt. ‘Dieren redden’ is voor heel veel mensen een ideaal. Het leuke is: jij kunt het ook! En zonder dieren aan te raken. Maak van je eigen tuin een dierenopvang en geniet van een afstandje van het effect.
Merel (foto Zweer de Bruin)
Eten en gegeten worden
Tuinen bieden prachtige mogelijkheden voor vogels, insecten, bodemdieren en kleine zoogdieren om voedsel te vinden, te schuilen of te overwinteren. Er moet dan alleen wel wat te eten en te schuilen zijn. Voor bodemdieren is een met bladeren bedekte bodem bijvoorbeeld ideaal. Het blijft er vochtig onder, ze eten ervan en zitten er veilig. Tot de merels komen dan, want zij zoeken graag naar diertjes tussen de bladeren. Zo voer je de vogels op een indirecte manier en kun je vanuit je huis genieten van hun natuurlijke gedrag.
Niet opruimen
De term ‘winterklaar maken’ van de tuin staat in de regel haaks op de belangen van de natuur. Veeg de bladeren die op je terras of pad liggen eens onder je planten, in plaats van ze daar weg te harken. Het mooie is: aan het eind van de winter is het weg! Verteerd, opgegeten, door de grond gewerkt. De voedingsstoffen zijn beschikbaar gekomen voor de planten en het bodemleven vaart er wel bij. Andere insecten zijn dankbaar als je de oude, holle bloemstengels laat staan. Daar overwinteren ze in. Bovendien eten de vogels weer van de zaadjes. Egels houden hun winterslaap in hopen takken en bladeren.
Geen vlinder zonder rups
Bijna iedereen vindt vlinders mooi. Niet voor niks staan er overal vlinderstruiken. Maar…geen vlinders zonder rupsen. En met rupsen wordt soms genadeloos afgerekend. Hetzelfde geldt voor egels – hartstikke leuk als er eentje je tuin bezoekt – en slakken, hun favoriete voedsel. Het is nou eenmaal niet zo dat je een deel van een voedselketen of levenscyclus kunt uitroeien, zonder effect op de rest. Wat mij betreft is het vanzelfsprekend dat je geen gif gebruikt in je tuin. Wij hebben behoorlijk wat slakken in onze tuin, maar toch groeit er van alles. Huisjesslakken eten trouwens dood materiaal.
Variatie
Ik woon op het Horntje en wij maaien met de buurtbewoners zelf het gras op de Potvis. Door stroken te maaien en de rest hoog te laten, creëren we geschikte plekjes naar ieders wens. Al meteen in het eerste seizoen ontdekten we speciale planten en dieren! Varieer in je tuin met hoge en lage begroeiing, nat en droog en doe vooral niet teveel. Je zult zien dat er vanzelf een veel natuurlijker geheel ontstaat. Zo maak je van je tuin een klein dierenparadijsje!