Een bijzondere vangst in het Noordzeekanaal: een tijgerbaars, Terapon theraps. Deze warmteminnende vis hoort thuis in de tropische kustwateren, waar hij vaak in brak water en tussen mangroves leeft. Een heel ander habitat dan het Noordzeekanaal! Het is dan ook niet waarschijnlijk dat deze vis op eigen houtje in het kanaal is beland.
Tijgerbaars
Sportvisser Stefan Markx meldde zijn vangst op Facebook. Dit zag Chris de Vries, medewerker van het restaurant van Ecomare. Chris is als voormalig visserman nog steeds erg geïnteresseerd in alles wat in de zee leeft. Hij informeerde bioloog en conservator Pierre Bonnet. Wat in de Facebookgroep al was gezien, bevestigde Pierre: het was een vis uit de groep van de tijgerbaarzen. Pierre wist de vis tot op de soort te determineren: zijn Latijnse soortnaam is Terapon theraps.
Lekker warm
De tijgerbaars gedijt goed bij hogere watertemperaturen en in brak tot zout water. In het Noordzeekanaal zijn de onderste waterlagen zout, de bovenste laag zoet. Daar tussenin bevindt zich brak water. Dankzij lozingen van koelwater van fabrieken langs het kanaal is de watertemperatuur er relatief hoog. Dit alles maakt de leefomstandigheden in het Noordzeekanaal gunstig voor deze vissoort.
Met ballastwater
De vis is mogelijk als ei of larfje met ballastwater meegelift vanuit de tropen. Transportschepen nemen, voor de balans, ballastwater in als ze hun lading hebben gelost. Er zijn in de loop der jaren heel wat exoten met ballastwater over de wereld vervoerd. Op deze wijze zijn planten, dieren en ziekteverwekkers op plekken gekomen waar ze van nature niet voorkomen. Tegenwoordig wordt geprobeerd dit te voorkomen door bijvoorbeeld het water te steriliseren met UV. In de tentoonstelling Waddenstad bij Ecomare is hier meer over te ontdekken.