In het Zeeaquarium van Ecomare kun je drie soorten roggen bewonderen: de golfrog, stekelrog en kleinoogrog. De kleinoogroggen zijn de enige die al nageslacht produceren en dat doen ze enthousiast! We hadden dit jaar maar liefst 42 eikapsels van kleinoogroggen. De eerste zijn inmiddels uitgekomen.
Doosvormig
Eikapsels van roggen zijn een soort vierkante doosjes. Je kunt ze regelmatig vinden op het strand van Texel, vooral in het najaar. Dat zijn dan lege exemplaren die zijn uitgekomen in de zomer. Tijdens najaarsstormen spoelen ze aan op het strand. Aan de vorm van het eikapsel kun je zien van welke soort hij afkomstig is. Het duurt zo’n acht maanden voordat een rogje voldoende ontwikkeld is om het eikapsel te verlaten.
Kleine rogjes
Uit 42 eikapsels zouden zomaar 42 jonge rogjes kunnen komen en dat is wel wat veel. Daarom heb ik een aantal ervan uitgeplaatst naar Fort Kijkduin in Den Helder en het Muzeeaquarium in Delfzijl. Van de elf eikapsels die we zelf hebben gehouden, zijn er nu vijf uitgekomen. Omdat de rogjes nog heel klein zijn, zwemmen ze nog in kleine kraamkamer-aquaria. Heel leuk: je kunt ze daarin prachtig van dichtbij zien.
Eten
De eerste dagen na het uitkomen teren de kleine rogjes nog op de voeding die ze vanuit de dooier binnen hebben gekregen. Daarna is het aan ons om ze aan het eten te krijgen. We bieden ze de eerste weken 4 of 5 keer per dag mysis (heel kleine garnaaltjes) aan, zowel met een pincet als los in het water. Als ze dit goed eten, krijgen ze ook fijngesneden inktvis, haring en grijze garnaal.
Haaien
Er leven in het Zeeaquarium ook drie haaiensoorten. De doornhaai legt geen eikapsels, maar de honds- en kathaaien wel. Wij verzamelen ze en hangen ze in de kraamkamer-aquaria. Hier kunnen we de ontwikkeling van de eieren goed in de gaten houden; na een paar maanden kun je het jonge haaitje in het eikapsel zien bewegen. Bij deze haaiensoorten duurt het ongeveer zes maanden voor het jonge haaitje uit het eikapsel komt.
Bewegende eikapsels
Net als kippen leggen roggen en haaien ook eikapsels als ze niet gepaard hebben. Het is voor ons niet te zien of een eikapsel bevrucht is. Pas als de visjes in het eikapsel zover gegroeid zijn dat hun leefruimte beperkt wordt, zien we het eikapsel af en toe bewegen. Dan weten we dat het leeft en is het een kwestie van wachten tot het visje uit het ei kruipt. Kom jij binnenkort op kraamvisite in ons Zeeaquarium?