Sylt ligt in de Noordfriese Waddenzee tussen het Deense eiland Rømø in het noorden en Amrum in het zuiden. Van alle Noordfriese eilanden ligt het eiland het verst naar het westen. Met zijn 100 vierkante kilometer is Sylt het grootste waddeneiland van Duitsland. Van noord naar zuid meet Sylt 40 kilometer, van oost naar west is het eiland tussen de 200 meter en 12,5 kilometer breed. Sylt hoort bij Sleeswijk-Holstein. Sinds 1927 is Sylt door de Hindenburgdam met het vasteland verbonden. Over de dam loopt de spoorweg. Het eiland is een geliefd trendy vakantieoord.
Ontstaansgeschiedenis van Sylt
De kernen van de eilanden Föhr, Amrum en Sylt bestaan uit restanten van een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Zandgronden uit de laatste ijstijd, het Weichselien, bedekken het grootste deel van Sylt. Al sinds de Middeleeuwen vechten de mensen op Sylt tegen landverlies. Met strekdammen en betonblokken proberen de eilanders het zand op het strand te houden en de duinen te beschermen. Met zandsuppleties worden de stranden opgehoogd. Door zandtransport, evenwijdig langs de kust, zijn op Sylt en Amrum zandbanken ontstaan.
Vervoer op Sylt
Sylt is met de auto en de trein vanuit Niebüll te bereiken. Vanaf Havneby, op het buureiland Rømø, vertrekt een veerboot naar List, de noordpunt van Sylt. Met deze veerboot kunnen ook auto’s mee.
Walvisreservaat voor Sylt en Amrum
Er ligt een 120.000 hectare groot zeereservaat voor de kusten van Amrum en Sylt. Het werd in 1999 opgericht en hoort bij het Nationale Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. In dit gebied leven meer dan 6000 bruinvissen. Nergens anders op de Noordzee leven er zo veel bij elkaar. In de zomer komen ze tot dicht bij de kust.
In dit gebied zijn de staand-want visserij en de industrievisserij verboden. Jaarlijks worden op andere plaatsen in de Noordzee met deze visserijtechnieken duizenden bruinvissen als bijvangst gevangen. De traditionele visserij en recreatieve activiteiten zijn wel toegestaan in het bruinvisreservaat.
Natuur en landschap op Sylt
Sylt is vooral bekend als trendy toeristeneiland. Toch is een groot deel van het eiland natuurgebied. Daar zijn stukken wad, zandbanken, duinen, kwelders, heidevelden, bos en een eendenkooi bij. Geologisch is het eiland zeer interessant, met resten van stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd en zandige gebieden uit de laatste ijstijd. Op het eiland zijn grafheuvels uit de bronstijd, de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen te vinden. Bij Tinnum ligt een burcht die gebouwd is in de Vikingtijd.
Bezienswaardigheden op Sylt
Het dorp Kampen is bekend als kunstenaarsdorp, waar beroemde schilders, schrijvers en bekende Duitsers graag verblijven. Keitum is het hoofddorp, met musea en de grootste kerk, die uit de Middeleeuwen stamt. Bij Tinnum zijn de resten van een vikingburcht te zien.
WWW