Een rosse grutto met kleurringen werd verzwakt en onderkoeld gevonden aan de waddendijk. De vogel is opvangen in de Vogelopvang van Ecomare, maar helaas heeft hij het niet gered. Dankzij de ringgegevens weten we dat hij 31 jaar oud is geworden en in zijn leven heel wat van de wereld heeft gezien!
De rosse grutto, gefotografeerd op 19-7-2017 in Finland (foto Jukka Koskelainen)
Opgevangen
De rosse grutto bleek bij aankomst in Ecomare zwaar onderkoeld te zijn. Zijn lichaamstemperatuur was slechts 32 graden. In zo’n geval moet een vogel eerst opwarmen. De dierverzorgers hebben hem daartoe in een drooghok geplaatst en vervolgens overnacht op warmtematje. Normaal gesproken zouden ze hem vocht hebben gegeven, maar bij een onderkoelde vogel kan dat niet. Vocht geven kan pas als een vogel minimaal 38 graden is. Helaas troffen de verzorgers de vogel de volgende ochtend dood aan.
Geringd in Engeland
De rosse grutto is op 2 oktober 1989 in Engeland voor het eerst geringd met een metalen ring. Hij was toen een half jaar oud. In de zomer van 2016 is hij door onderzoekers van het NIOZ op Terschelling gevangen, waarbij hij zijn kleurringen heeft gekregen. De kleurringen vormen een unieke combinatie, die maakt dat de vogel van een afstandje te herkennen is. Hierdoor is hij sindsdien regelmatig gemeld.
Trekvogel
Uit de terugmeldingen blijkt dat de vogel een jaarlijkse bezoeker was van het wad bij Terschelling. In juli 2017 is hij in Finland gezien. Rosse grutto’s broeden op andere plekken dan waar ze overwinteren, maar ze reizen niet allemaal even ver. Sommige rosse grutto’s vliegen jaarlijks twee keer de halve wereld over, andere blijven in Europa. In Nederland broeden ze niet; rosse grutto’s komen hier voor als wintergast en als doortrekker.
Mooie leeftijd
De in de opvang overleden rosse grutto is bijna 32 jaar oud geworden. Steltlopers staan erom bekend dat ze dit soort leeftijden kunnen bereiken, maar het blijft bijzonder om te ontdekken dat een vogel zo oud is.
Help de vogels
Vogels hebben het moeilijk in deze koude periode. Je kunt de vogels rond je huis een handje helpen door zaden, pitten, muesli of havermout te strooien. Als je het mengt met bijvoorbeeld kokosvet, kun je er prima energiebommetjes mee maken. Let er wel op dat er geen zout zit in het vet of de voedingsmiddelen die je gebruikt, dat is niet goed voor vogels. Katten vormen nu een extra gevaar voor de vogels; houd ze binnen of geef ze, als dat niet gaat, een belletje om. En geniet van de vogels die op je voer afkomen!