Een vraag op Twitter heeft een hoop teweeg gebracht! Visserman Arjan Buurveld ving bij Zeeland een vis die hij niet kende. Hij plaatste een foto van het dier op Twitter met de vraag of Ecomare wist wat het was. Hij dacht zelf aan een dorade, waarmee hij in de juiste familie zat. Het blijkt een gewone zeebrasem te zijn. Heel bijzonder voor de Noordzee!
Op naam gebracht
Voor conservator Arthur Oosterbaan was de determinatie van de vis niet eenvoudig. De verschillende soorten uit de familie van de zeebrasems zijn berucht lastig om op naam te brengen. Dankzij de goede foto’s lukte het Hans Witte, vissendeskundige van het Koninklijk NIOZ, om vast te stellen dat het om een gewone zeebrasem gaat. Hij is familie van de goudbrasem of dorade, die de laatste jaren duidelijk algemener is geworden voor de Nederlandse kust. Gewone zeebrasems leven in de omgeving van de zeebodem en voeden zich met allerlei bodemdieren. Ze zijn algemeen rondom de Canarische Eilanden. Daar is hij belangrijk voor de visserij; het is een smakelijke vis.
Naar museum Rotterdam
Arthur heeft Buurveld geadviseerd om de vis aan te bieden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij verwacht dat zijn collega-conservator van het museum Bram Langeveld hem dankbaar in ontvangst zal nemen. Ook bij het NIOZ was belangstelling voor de vis, omdat het zo’n bijzondere vangst is. Wat een foto op Twitter al niet kan veroorzaken!
Ramp en hoop
De Engelse naam van deze vis is Pandora. Het is opvallend dat in deze tijd met zoveel rampen, ook voor de visserij, een vis met deze naam wordt gevangen, en dan nog wel door een schip met de naam ‘Quo vadis’. Dit betekent: “Waar ga je naartoe”. Volgens de oude Grieken bracht de mythische vrouw Pandora een doos met alle mogelijke rampen naar de mensheid. Natuurlijk deed iemand die doos open en alles vloog eruit. Alleen de hoop bleef in de doos achter….
Vragen stellen
Met enige regelmaat staan er mensen bij onze receptie met een vondst van het strand om te vragen wat het is. Ook krijgen we regelmatig foto’s via de mail of sociale media opgestuurd. Arthur Oosterbaan brengt de vondsten en vangsten op naam. Als het hem niet zelf lukt of hij is er niet zeker van, schakelt hij experts in. Zo maakte hij in het geval van deze vis graag gebruik van de kennis van Hans Witte van het NIOZ.