Een vogel wordt ontleed
Plastic in zee
Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research onderzoekt wat er in de magen van gestorven noordse stormvogels zit. Deze zeevogels zien plastic op zee vaak aan voor iets eetbaars. Stormvogels spugen onverteerbaar afval niet uit, maar malen het langzaam fijn in hun spiermaag. Als plastic sneller wordt gegeten dan het afslijt, dan kan de maag zo vol raken dat de vogel verhongert. De inhoud van de vogelmagen is een indicator voor de mate van plasticvervuiling op zee. Als wij een dode noordse stormvogel op het strand vinden, gaat hij naar Jan Andries.
Andere zeevogels
Onderzoeker Kees Camphuysen van het NIOZ probeert van een breed scala aan zeevogels de doodsoorzaak en het dieet te achterhalen. Kadavers van zeevogels als alk, zeekoet, duiker, jager, jan-van-gent of zwarte zee-eend houden we voor hem apart. Soms komen wij een dode zeevogel toevallig tegen op het strand en soms is het een vogel die in de opvang is overleden.
Virusuitbraken
Als er in de natuur een grote virusuitbraak is, staat iedereen op scherp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vogelgriep, het zeehondenvirus en het Usutu-virus bij merels. Wij staan in nauw contact met het RIVM en de onderzoekers, zodat wij precies weten wat er van ons verwacht wordt. Wij zorgen voor de benodigde hygiëne-maatregelen en verzamelen kadavers als dat gewenst is.
Dode bruinvissen
De afdeling Veterinaire Pathologie van de Universiteit Utrecht onderzoekt de doodsoorzaak van gestrande bruinvissen. Voor het huidige onderzoek, waarbij onder andere ook gekeken wordt of het dier gehoorschade heeft opgelopen door bijvoorbeeld heien op zee, worden alleen heel verse kadavers gebruikt. Voor een eerder onderzoek werden alle bruinviskadavers, vers of rot, gebruikt. In samenwerking met Mardik Leopold van Wageningen Marine Research zijn tot nu toe honderden dode bruinvissen onderzocht. Daaruit is onder andere gebleken dat bruinvissen aangevallen worden door grijze zeehonden. Een uitkomst die niemand had verwacht!
Expositie over zee-onderzoek
Op het moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling bij Ecomare, over biologisch onderzoek in, op en rond de zee. Eind april moet hij klaar zijn. De onderzoeken die ik hierboven heb genoemd, komen aan bod. Maar het gaat ook over zeewier-, wadbodem-, kanoet- en visonderzoek. Ik ben erg benieuwd hoe het wordt!