Er moet ergens een olievlek op zee hebben gedreven in december. We kregen namelijk verschillende zeevogels met olie binnen. Heel ellendig, want je weet dan dat je maar het topje van de ijsberg ziet. De meeste slachtoffers zullen niet gevonden worden en sterven op zee. Twee zeekoeten en een alk hebben we kunnen wassen. Zij vliegen inmiddels weer boven de Noordzee!
Beoordelen
In totaal kregen we drie zeekoeten, een alk en een roodkeelduiker met olie binnen. Er kwamen wel meer meldingen, maar die vogels hebben we niet kunnen vinden. Deze zullen waarschijnlijk verstoord zijn geweest en terug in zee zijn gegaan. Vogels zijn vaak heel goed in het verbloemen van hun toestand: een van de zeekoeten zag er bijvoorbeeld heel tierig uit, maar zijn bloedwaardes vertelden iets anders. Wij baseren ons dan ook niet alleen op wat we aan de vogel zien, maar vooral op meetbare waardes. Zo beoordelen we de conditie van het dier en de kans op een geslaagde wasbeurt.
Lekke veren
Een vogel met olie heeft een lek verenkleed. De veren plakken aan elkaar en kunnen hun belangrijk functie, voorkomen dat het water doordringt op de huid van de vogel, niet vervullen. Hierdoor raakt zo’n vogel onderkoeld als hij met water in aanraking komt. Bovendien kan hij dan niet onder water op vis jagen. De olie moet dus van de veren af!
Voorwaarden voor wassen
Het lijkt logisch om zo’n olieslachtoffer meteen te gaan wassen. Toch doen we dat niet, want uit ervaring is gebleken dat dit de overlevingskansen van de vogel geen goed doet. We laten ze eerst aansterken, zodat ze de stress van het wassen beter aankunnen. Op basis van hun gewicht en bloedwaardes kunnen we inschatten of een wasbeurt een goede kans van slagen heeft. Daarvoor is een protocol opgesteld door de samenwerkende kustasielen, met waardes voor de verschillende vogelsoorten.
Bloedwaardes
Als de bloedwaardes van een olieslachtoffer te laag of te hoog zijn, gaan we hem niet wassen. Te hoog betekent dat de vogel uitgedroogd is. Dan geven we extra vocht. Te lage waardes moeten toenemen bij het op krachten komen. Gebeurt dit niet, dan kunnen we nog proberen of ontwormen helpt. Blijven de waardes niet goed ondanks onze behandelingen, dan kiezen we ervoor de vogel uit zijn lijden te verlossen. Gelukkig konden we twee van de zeekoeten en de alk wel wassen. En met succes, want korte tijd later hebben we ze weer vrij kunnen laten!