Naar aanleiding van een vraag op Facebook wil ik graag wat meer vertellen over het water in onze bassins. De vraag was, of wij het water van onze opvangzeehonden verwarmen. Het antwoord daarop is kort, namelijk ‘Nee’. Maar de uitleg kan wel wat uitgebreider!
Zwemmen in de winter
Onze zeehonden zwemmen in zeewater, dat wij via een pijpleiding door de duinen naar Ecomare pompen. Het water wordt gefilterd en daarna, onverwarmd, in de bassins gebruikt. In de zomer ziet dat er voor ons mensen heel fijn uit. Het is warm buiten en de dieren kunnen lekker de hele dag zwemmen. Maar in de winter moeten de meeste mensen er niet aan denken om in het buitenwater te duiken. Terwijl wij ons warm houden met een dikke jas, sjaal en handschoenen, zwemmen de zeehonden vrolijk rond. Ook de opvangzeehonden!
Aangepast
Zeehonden zijn aangepast aan een leven in het koude water. Ze hebben een speklaag van zo’n 6 cm dik, die geweldig isoleert. Ook hun vacht, waarvan de haren heel dicht op elkaar staan, helpt mee. Doordat hun lichaam torpedovormig is, met weinig uitsteeksels, is het oppervlak waarop ze kunnen afkoelen beperkt. Het zijn wel zoogdieren, dus ze houden hun lichaamstemperatuur constant op zo’n 36-37 ºC. Daarvoor moeten ze in de winter meer verbranden dan in de zomer. Dat merken wij aan de kilo’s vis die ze eten!
Warm houden
Als een zeehond verzwakt of ziek in de opvang komt, willen we dat hij zijn energie zoveel mogelijk besteedt aan zijn herstel. Daarom hebben de quarantaineverblijven vloerverwarming. Bovendien hangen we, als dat nodig is, een warmtelamp in het verblijf. Zo helpen wij een zwakke zeehond om warm te blijven. In het begin laten zo’n dier ook maar een paar keer per dag zwemmen, alleen om schoon te worden. Het grootste deel van de dag houden we hem dan op de kant.
Zelf doen
Opvangzeehonden die al wat zijn aangesterkt, mogen wel zelf bepalen hoeveel tijd ze in het water doorbrengen. Zolang ze nog binnen worden verzorgd, kunnen ze kiezen tussen het koude water of de verwarmde tegels. In de volgende fase, als ze naar een buitenverblijf gaan, vervalt de vloerverwarming. Wel hangen we daar de eerste dagen ’s nachts een warmtelamp boven het strandje. Uiteindelijk heeft de zeehond geen hulp meer nodig en houdt hij zichzelf gewoon warm. Dat is wat we willen, want ze gaan tenslotte gewoon terug naar zee.
In het Zeeaquarium
Voor het water in de zeeaquaria hanteren we een zomer-winter regime. In de herfst laten we de temperatuur langzaam zakken in de herfst, tot het zo’n 11 ºC is. Lager gaan we niet, omdat er dan condens ontstaat op de glazen wanden. De dieren die er leven zijn koudbloedig; hun lichaamstemperatuur beweegt mee met de temperatuur van het water. Een jaarritme in de watertemperatuur zorgt voor natuurlijk gedrag van de dieren.