Onze kleinoogroggen hebben eieren gelegd! Kleinoogroggen zijn mooie, grijsbeige vissen met een prachtig stip- en streeppatroon. In ons strandaquarium leven volwassen exemplaren, zowel mannetjes als vrouwtjes. En wat krijg je dan? Eieren!
Kenmerkend uiterlijk
Roggen worden wat bijterig in de legtijd. Omdat ik een tijdje geleden hun gedrag zag veranderen, had ik al voorspeld dat er eieren zouden komen. Eieren van roggen worden eikapsels genoemd. Ze hebben een heel kenmerkend uiterlijk en van elke soort zien ze er anders uit. Allemaal zijn ze doosvormig met uitsteeksels aan de punten. De eikapsels van de kleinoogrog zijn behoorlijk groot: zo’n 7,5 cm. De ‘doos’ heeft een wat bredere kant met lange, dun uitlopende uitsteeksels op de hoekpunten en een iets smallere kant met korte, brede uitsteeksels.
Op het zand
Ik heb de eikapsels met een netje uit het strandaquarium gevist en in een apart aquarium in de demonstratiewand gedaan. Daar liggen nu een flink aantal kleinoogrog-eieren, naast een (inmiddels uitgekomen) eikapsel van een blonde rog. Er hangen bovendien een paar haaieneieren in. Roggeneieren liggen altijd gewoon los op de zeebodem, haaien maken hun eikapsels ergens aan vast. Haaieneieren zijn langwerpiger dan roggeneieren en hebben hechtdraden. Lege eikapsels van zowel haaien als roggen zijn vaak op het strand te vinden.
Rustig afwachten
Het gaat nog wel even duren voor we jonge kleinoogroggen kunnen verwachten. De ontwikkeltijd van het embryo is afhankelijk van de watertemperatuur, maar duurt zeker een half jaar. Het embryo haalt zijn voedingsstoffen uit de dooierzak in het eikapsel, dus wij hebben er geen omkijken naar. Het is gewoon een kwestie van geduld tot we een klein rogje uit het eikapsel zien kruipen. Dan breekt er wel een intensieve tijd aan, want zo’n klein visje eet heel klein voedsel. In het begin geven we ze mysis, mini-garnaaltjes, later snijden we vis in piepkleine stukjes.
Blonde rog
We hebben verschillende soorten roggen in ons Zeeaquarium, maar van de andere soorten hebben we niet beide geslachten. Toch ligt er zoals gezegd een eikapsel van een blonde rog in het aquarium. Dat hebben we gekregen van een vissersboot. Zij vingen een blonde rog die net een ei had gelegd. Het eikapsel kwam op de band los van de vis. De rog hebben ze teruggezet in zee, het eikapsel ging naar ons. Zo werd het niet een lekker hapje voor de meeuwen, maar is het bij ons tot ontwikkeling gekomen. De jonge blonde rog is nu zes maanden oud en zwemt inmiddels in ons Waddenzee-aquarium.