Binnen de opleiding tot dierverzorger moet je veel stage lopen. Ecomare is een heel gewilde stageplek, dus ik heb al een jaar geleden gevraagd of ik hier twee maanden mag meewerken. En het kon! Mijn stage begon op 7 september en ik heb ondertussen al superveel geleerd. Meer dan in een jaar op school.
Afwisselend en leerzaam
De opleiding die ik doe heet Bedrijfsleider Dierverzorging. Hij zit in Barneveld en ik doe de verkorte versie van 2 jaar. Helaas viel de corona-toestand in mijn eerste jaar, waardoor we veel praktijkonderwijs hebben gemist. Gelukkig leer ik nu van mijn collega’s bij Ecomare heel veel bij. Ik werk de ene dag bij de zeehonden en de andere dag in het Zeeaquarium en bij de Vogelopvang. Dit zorgt voor veel afwisseling in het werk.
Haring sorteren
Een deel van de dag staan we in de viskeuken, waar we van alles doen. ’s Ochtends beginnen we met het klaarmaken van de voeremmers voor de hele dag. Inmiddels kan ik de haringen op gevoel sorteren. Grote, dikke vis is geschikt voor de volwassen gewone en grijze zeehonden, wat kleinere gaan naar de opvangzeehonden, de kleinste naar de vogels en bruinvissen. Er is nog een tussenmaat, die voor de ringelrobben zijn. Dat zijn heel kieskeurige eters: vissen waarvan de bek open staat weigeren ze al aan te nemen!
Vis snijden
We snijden ook vissen, voor de dieren in het Zeeaquarium. Hierdoor zag ik organen waarover ik tot nu toe alleen in boeken had gelezen. De zwemblaas bijvoorbeeld en de kieuwen. Ik help ook met het voeren in de aquaria. Een deel van de dieren voer je gewoon door het eten in het water te strooien, maar sommige dieren krijgen het aangereikt met een lange voerpincet. De anemonen en krabben bijvoorbeeld, maar ook sommige vissen.
Voeren
Voeren is natuurlijk een heel leuk onderdeel van het werk. De ontbijtronde bij de zeehonden doen vaste dierverzorgers altijd zelf, omdat de dieren dan een vitaminepil in hun vis krijgen en ze meteen alle dieren goed bekijken. Bij de andere rondes mag ik wel helpen. Meestal doe ik dan de opvang, maar soms ook een van de grote bassins. Om drukte op één plek te voorkomen, voeren we de zeehonden met meerdere dierverzorgers tegelijk.
Vrijlaten
Mijn stage valt net in een periode waarin opvangzeehonden weer terug kunnen naar zee. Heb ik even geluk! Ik ben in september al mee geweest met vrijlaten en binnenkort kan er weer een groepje weg. Ik heb zo het hele proces van de opvang meegemaakt: van de verzorging in de quarantaine tot het gezond terugbrengen naar zee. Het levert heel wat jaloerse klasgenoten op!