Op het wad bij Schiermonnikoog vond wadexpert Thijs de Boer op 9 september een bijzondere, dode, vis. Deze soort had hij nog niet eerder gezien. Hij nam contact op met Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan om de vis op naam te brengen. Het bleek een blauwkeeltje, Helicolenus dactylopterus. In de Nederlandse kustzone is het blauwkeeltje een zeldzaamheid; in deze eeuw is hij maar een paar keer gevonden.
Blauwkeeltje
Deze vissoort heeft zijn naam te danken aan de kenmerkende donkerblauwe keel en binnenkant van de bek. De vis is verder, op een donkere vlek op de kieuwdeksel na, rood gekleurd. Een volwassen exemplaar kan tot bijna een halve meter groot groeien en maximaal 43 jaar oud worden.
Diep water
Het blauwkeeltje houdt van diep water. Normaal leeft deze vis op zeebodems op een diepte van 200 tot 1000 meter van Marokko tot de Noordkaap en in de Middellandse Zee. In de diepere delen van de Noordzee worden ze ook steeds vaker gezien, maar zelden langs de ondiepe kuststrook. Hoe deze vis op het ondiepe wad terechtkomt is een raadsel. Misschien is hij met een visserschip meegekomen of uit de richting geraakt.