Je maakt wat mee als dierverzorger bij Ecomare! Ik word regelmatig aangesproken als ik door het Zeeaquarium of over het buitenterrein loop. Dat vind ik heel leuk, het is een belangrijk onderdeel van ons werk. Onze bezoekers vragen van alles en soms slaan ze alarm over een situatie die in hun ogen ingrijpen vereist. Meestal is er niks aan de hand.
Hij is dood!
Regelmatig wordt er gedacht dat er dieren dood in de bassins liggen. Zeehonden slapen namelijk vaak op de bodem van het bassin. Ze kunnen tot wel 40 minuten hun adem inhouden, tijd zat dus voor een powernap. Als iemand mij komt halen omdat er een zeehond dood zou zijn, maak ik mij dan ook niet snel zorgen. Ook onze platvissen en hondshaaien hebben er een handje van om doodstil op de bodem te liggen. Voor hen is dit natuurlijk gedrag: zo vallen ze niet op.
Vastzittende paling
Een van de paling in het Havenaquarium zit de laatste tijd naast een buis tussen de stenen. Hij komt dan steeds even met zijn kop naar voren, maar laat de rest van zijn lange lijf niet zien. Palingen verstoppen zich graag in buizen en kleine openingen. Onze bezoekers vinden het gedrag van deze paling echter alarmerend. Bijna elke dag krijgen we te horen dat de vis vast zit. Het kost soms zelfs moeite om de bezorgde bezoeker ervan te overtuigen dat het niet zo is!
Verstrikt
In de zeehondenbassins hebben we nep-wier hangen, vastgemaakt aan de bodem. Deze stroken zijn bedoeld als speelgoed voor onze dieren. Soms wikkelt een van onze zeehonden zich in zo’n strook, voor de lol. Dat veroorzaakt steevast commotie: hij zit verstrikt! Dat is nooit zo, wij zouden natuurlijk niks in het bassin doen wat gevaar kan opleveren voor onze dieren.
Zeehond op het strand
Op het strand zorgt de vondst van een zeehond vaak voor paniek. Het dier zou zijn moeder kwijt zijn of het water niet meer in kunnen. Ook dat is vaak loos alarm. Zeehonden zijn enkel de eerste 3 weken van hun leven afhankelijk van hun moeder, daarna leven ze zelfstandig. Daarnaast kiezen zeehonden er bewust voor om op het strand te gaan liggen als ze bijvoorbeeld moe zijn. Ze spoelen dus niet aan.
Hulpvaardig
Het is heel menselijk om te willen helpen. Het blijkt bovendien dat wij mensen geneigd zijn om (te) snel te denken dat onze hulp nodig is. Heb je zorgen over een zeehond op het strand, bel ons voor professionele hulp. Denken wij aan de hand van de informatie, foto’s of locatie dat er een reden tot zorg is, dan komen wij langs om het ter plekke te beoordelen. Geef het dier in elk geval altijd rust en ruimte. Leven en laten leven!