Het is de grootste piemel op Texel; ruim twee meter in slappe toestand. Het indrukwekkende geslachtsdeel is afkomstig van de potvis die afgelopen december dood op de Razende Bol bij Texel aanspoelde. Preparateur Mickel van Leeuwen van Inside Out Animals heeft er een levensechte replica van gemaakt. De potvispiemel is nu, samen met de potvisbotten, te bekijken bij Ecomare. “Met de komst van de replica is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan,” zei Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan.
Arthur Oosterbaan bekijkt een detail van de replica (foto Sytske Dijksen)
Siliconen en polyester
Voor het maken van een levensechte replica, met alle details in de huid erbij, moest een afgietsel gemaakt worden van de echte penis. Om hem in de juiste houding te krijgen heeft Mickel deze aan het plafond omhoog getakeld. Daarna heeft hij de opgehangen penis ingesmeerd met siliconenrubber die de vorm en de details van de huidstructuur helemaal overneemt. Voor de stevigheid bouwde hij er vervolgens een gipsen en houten constructie omheen. Gelukkig werkte hij in de wintermaanden, want het geheel moest zo een tijdje blijven hangen tot de siliconen droog genoeg waren. Wanneer het te warm zou zijn geweest zou de echte penis kunnen gaan rotten. De siliconenhoes die vervolgens overbleef heeft hij gevuld met polyester, die al helemaal in de juiste kleur was gemengd. Zo ontstond een exacte kopie van de potvispiemel.
Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan en preparateur Mickel van Leeuwen bij de replica (foto Sytske Dijksen).
Potvispiemelleer
De Texelse walviskenner Adri Vonk heeft al een kijkje genomen bij de replica. Hij vertelde dat potvispenissen vroeger, toen er nog op potvissen gejaagd werd, een gewild object waren. Het was het enige onderdeel van de walvis waar leer van gelooid kon worden. In die tijd werden er lampenkapjes, schooltassen en boekenkaften van potvispiemelleer gemaakt. Tegenwoordig mag er gelukkig niet meer gejaagd worden op potvissen.
Meer weten?
De replica van de penis is tentoongesteld bij de botten die al te bekijken waren bij Ecomare. Ze zijn afkomstig van de potvis die afgelopen december dood aanspoelde op de Razende Bol, een zandplaat tussen Texel en Den Helder. Omdat dat een paar dagen na de stranding van de levende bultrug Johanna gebeurde, kwam de vondst van het potviskadaver nauwelijks in het nieuws. Toch is het heel bijzonder dat er een potvis aanspoelt op de Nederlandse kust. Het is pas de derde keer ooit op Texel en in de rest van Nederland gebeurde dat de afgelopen 500 jaar maar 70 keer eerder. De zeer uitzonderlijke hoeveelheid ambergris die in deze potvis werd gevonden maakte het dier wereldwijd uniek.