“Een groot stuk bot met een flinke gewrichtskom, dat moet haast wel van een mammoet zijn”, dacht oud-Ecomare-collega Sytske Dijksen, toen ze het op 8 mei vond op het Texelse strand. Conservator Arthur Oosterbaan bevestigde haar vermoeden. Hij determineerde het 40 centimeter brede bot als een stuk schouderblad van een wolharige mammoet.
Uit de ijstijd
Het komt wel vaker voor dat er op het strand botten van dieren uit de laatste ijstijd, van zo’n 50.000 jaar oud, gevonden worden. Deze botten zijn met zandsuppleties van de Noordzeebodem opgezogen en op het strand geworpen. Sytske Dijksen heeft er in de loop der jaren heel wat gevonden, maar dit is wel een topstuk. Een paar dagen later vond ze nog een onderkaak van een edelhert of reuzenhert, met één kies erin.
Verwateren
Als je zulke botten vindt op het strand is het zaak om ze eerst te verwateren. Ze zitten vol met zout, en daardoor kunnen ze bij het drogen gaan scheuren. Het recept is eenvoudig: gewoon een maand lang in een emmer met zoet water laten liggen. Het is wel van belang het water de eerste week regelmatig te verversen. Dat is Sytske nu aan het doen.