Het heeft een paar jaar geduurd, maar nu is ook het Deense wad onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee. Daarmee is de Waddenzee nu extra bijzonder; het is één van de slechts drie grensoverschrijdende natuurlijke Werelderfgoederen en strekt zich over drie landen uit. Staatssecretaris Dijksma reageerde blij op het nieuws: “Dit geeft een stimulans samen verder op te trekken en te zorgen dat de komende generaties ook kunnen genieten van dit prachtige gebied.”
Een plek waar hemel en aarde het toneel delen (© Foto Fitis, Sytske Dijksen)
Compleet
In de zomer van 2009 zijn alle buitendijkse delen van het Nederlandse en Duitse waddengebied opgenomen in de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO. Het was in 2009 nog niet mogelijk om het hele internationale waddengebied aan te wijzen. De Deense overheid was nog niet klaar met de wetgeving en de inspraakprocedures. Naast het Deense deel is er nu ook een extra stukje Duits gebied bij het werelderfgoed gekomen. De voornaamste reden hiervoor is dat dit de bescherming van de bruinvissen ten goede komt. Met deze uitbreidingen is het Werelderfgoed Waddenzee nu echt compleet.
Dankwoord
Jens Enemark, secretaris van het Gemeenschappelijke Waddenzee Secretariaat in Wilhelmshaven (Duitsland), bedankte de Werelderfgoed commissie op de bijeenkomst van het comité in Doha, Qatar en eindigde met de woorden: “De Waddenzee is een magische plek. Een plek waar hemel en aarde het toneel delen. Een plek vol ervaringen en verhalen. Wees welkom en help ons dit natuurwonder te beschermen.”
Natuurlijke werelderfgoed-sites
Bij het woord ‘werelderfgoed’ denken veel mensen meteen aan de Taj Mahal in India of de piramides in Egypte. Maar het zijn niet alleen menselijke bouwwerken die tot werelderfgoed verklaard kunnen worden. De Grand Canyon in de VS is een voorbeeld van een natuurgebied dat op de lijst van werelderfgoederen staan. En dat geeft meteen aan dat een natuurgebied van goede huize moet komen om op de lijst geplaatst te worden. Het gebied moet echt uniek zijn in de wereld en heel veel bijzondere natuur herbergen. De bescherming ervan moet tot in de puntjes geregeld zijn. Het was dan ook echt iets bijzonders dat de Waddenzee in 2009 de status van werelderfgoed kreeg.
Meer weten?
Ecomare heeft een binnen en buiten expositie van het Werelderfgoed Waddenzee. Voor de ingang zijn er luchtfoto’s van de Texelse fotograaf Pieter de Vries. Dit zijn foto’s van het internationaal waddengebied. Binnen is er een fotomuur van de Nederlandse Waddenzee. Op de website ‘Waddenzee-werelderfgoed’ kun je meer lezen over de uitbreiding.