Met zeventien zeehonden in de opvang hebben wij onze handen vol! Na de stormen van de afgelopen weken kregen we veel meldingen van zeehonden op het strand. Het komt voor dat we op het strand aankomen en zien dat een dier alleen ligt uit te rusten en geen hulp nodig heeft. Dan laten we hem natuurlijk liggen. Is een dier ziek of veel te mager, dan nemen we hem mee. Door de hopen zand die de strandslagen bedekken is het trouwens nog een behoorlijke uitdaging om het strand te bereiken!
Meer grijs dan gewoon
We hebben elf grijze zeehonden en zes gewone in de opvang. De grijze zijn deze winter geboren. De kans dat een pup in de problemen komt is in de eerste levensmaanden het grootst. Dat we toch ook een flink aantal gewone zeehonden van al driekwart jaar oud hebben, komt vooral door longworminfecties. In hun eerste jaar zijn vooral gewone zeehonden er vatbaar voor. Ik vind het leuk dat we de verschillen tussen de twee soorten nu zo goed kunnen merken. Ook onze bezoekers kunnen het goed zien.
Verschillen in karakter
Grijze zeehonden zijn veel meer aanwezig dan gewone; ze zijn feller en agressiever. Jaqueline en Maltheser, twee jonge grijze zeehonden die we nu in de opvang hebben, maken bijvoorbeeld behoorlijke herrie. Zodra ze ons in het oog krijgen, beginnen ze te schreeuwen. Bij Jacqueline lijkt het wel zingen: lange uithalen die eindeloos doorgaan. De bezoekers vinden het zielig klinken, maar eigenlijk gedragen ze zich gewoon als verwende kleuters. Heel anders dan de gewone zeehonden in de opvang, die hoogstens grommen als we hun verblijf willen schoonmaken.
Laat je horen
Dat jonge zeehonden geluid maken, heeft een functie: ze vragen de aandacht van hun moeder. De dieren die dat in onze opvang doen, zijn inmiddels gewend dat wij voor een volle maag zorgen. Dus zeuren ze bij ons. Toch raken ze niet aan ons gehecht. Zeehonden zijn wilde dieren en dat blijven ze ook. Dat is maar goed ook, want daardoor kunnen ze zich ze straks zonder problemen weer zelfstandig redden in zee.
Hekje open
Grijze zeehonden zijn ook inventiever dan gewone. We hebben verschillende keren meegemaakt dat een jonge grijze zeehond had uitgevonden hoe hij het hekje moest openmaken. Dan lag zo’n dier opeens buiten zijn verblijf en wisten wij dat er een extra slot op moest. Er zijn er ook die over het muurtje van hun verblijf weten te klimmen. Als je dan ’s ochtends in de quarantaine opeens twee zeehonden in een verblijf ziet, met een leeg verblijf ernaast, kijk je wel even raar op!
Nuttige eigenschap
Ik vind het heel leuk, dat de dieren zoveel pit hebben. En het is ook een nuttige eigenschap. Als we ze weer vrij hebben gelaten in zee, moeten ze zichzelf redden en dat is geen makkelijke klus. Dan kunnen ze die pit ongetwijfeld goed gebruiken.