Na al die meldingen van zeehonden op het strand was het wel even omschakelen. Samen met mijn collega ging ik op stap om een verzwakte buizerd op te halen. Onderweg zagen we wat mensen staan turen naar iets midden in een polder. Na beter kijken zagen we een grote witte vogel, die wat weg had van een meeuw. Toevallig hadden de mensen net Ecomare gebeld met de melding van een ‘jan-van-gent’ in nood. Zo hadden ze de situatie namelijk ingeschat. Ze wel zullen verbaasd zijn geweest toen ze de Ecomare-wagen aan zagen komen, zo kort na dat telefoontje!
De grote witte vogel bleek een grote burgemeester te zijn
Jan-van-gent
Een jan-van-gent zo ver van de kust is wel bijzonder. Jan-van-genten zijn zeevogels en horen helemaal niet zo ver in het binnenland te zijn. Je kunt ze wel vanaf het strand boven zee zien vliegen, meestal met een verrekijker. Maar jan-van-genten horen niet in Nederland. Ze komen alleen aan land om te broeden en dat doen ze op verlaten rotskliffen. Deze kliffen vinden ze wel elders langs de Noordzeekust maar niet in Nederland.
Iets vreemds
Er was iets vreemds aan deze ‘jan-van-gent’. Toen wij beter gingen kijken, bleek het geen jan-van-gent te zijn, maar een hele grote meeuw. Op dat moment wisten we niet precies welke soort het was en daarom heb ik foto’s gemaakt. De vogel was heel geconcentreerd bezig met het eten van een haas! Gelukkig was er niets aan de hand en konden wij even genieten van dit schouwspel. Zielig voor de haas, maar zo gaat het in de natuur. Toen ik de foto’s naast de vogelgids legde, bleek het om een grote burgemeester te gaan. Een grote burgemeester zien is ook niet alledaags.
Makkelijk te verwarren
De verwarring op grote afstand is wel te begrijpen, zeker voor mensen die niet veel van vogels weten. Meestal wordt bij een grote burgemeester gedacht dat het een bijzonder grote zilvermeeuw is. Maar misschien waren deze mensen net bij Ecomare geweest en hadden ze onze jan-van-genten gezien. Beide vogels verwacht je niet zomaar tegen te komen. Grote burgemeesters hebben wel wat weg van een albino-zilvermeeuw maar dan met een zwarte snavelpunt en zwarte ogen. Ze zijn bovendien wel 10 centimeter groter. Ze broeden in het noorden en worden af en toe in Nederland gezien. Ook op ons terrein is er vaker eentje geweest; een jaar geleden nog!
Buizerd
Wij waren zoals gezegd eigenlijk op weg naar een buizerd. Meldingen van vogels gaan vaak over een meeuw, zeekoet of een kleinere vogelsoort. In dat soort gevallen vragen we de mensen zelf de vogel naar ons toe te brengen. Wij halen alleen echt grote vogels of gevaarlijke vogels op. Dus als er bijvoorbeeld een zwaan, roofvogel of aalscholver wordt gemeld.
Nieuws uit de opvang
Het wordt langzaam wat minder vol in de opvang. Er verblijven nu 23 zeehonden. Binnenkort worden weer twee zeehonden vrijgelaten.