Loop je op de eerste zondag van januari over het strand op Texel, vind je zomaar een zeepaardje! Dit overkwam Tryntsje Hoekstra met haar gezin. Zij hadden nog nooit eerder een zeepaardje gevonden en vroegen zich af of deze aansprekende visjes algemeen voorkomen in de Noordzee. Bovendien wilden ze graag weten welke soort het was. Met deze vragen en de foto benaderden ze bioloog Pierre Bonnet van Ecomare.
Bijzonder
Pierre bracht het visje op naam. Het bleek een kortsnuitzeepaardje te zijn, Hippocampus hippocampus. Deze soort komt, hoewel zeldzaam, voor in de zuidelijke Noordzee. Dit is wel de uiterste noordgrens van zijn verspreidingsgebied. Als er kortsnuitzeepaardjes in de Noordzee gezien worden, is het meestal in de zomermaanden. De vondst van Tryntsje in de winter is dus extra bijzonder.
Langsnuit
Een andere soort die heel sporadisch wordt gevonden is het langsnuitzeepaardje. Deze soort wordt beschouwd als dwaalgast als hij in de Noordzee terecht komt. Langsnuitzeepaardjes komen voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en het oosten van de Atlantische Oceaan.