Er is een blonde rog uit het ei gekomen in het Zeeaquarium! Het is de eerste keer dat er een blonde rog bij Ecomare te zien is. Het is de vijfde roggensoort in het aquarium.
Groot eikapsel
De dierverzorgers kregen in het voorjaar een bevrucht ei en plaatsten het in een klein wandaquarium. Nu, maanden later, kwam het jonge rogje uit het ei gekropen. Elke roggensoort heeft zijn eigen vorm eikapsel, dus het was al bekend dat het een ei van een blonde rog was. Roggeneieren zijn allemaal doosvormig met punten op de hoeken. Het ei van de blonde rog is een van de grootste van alle soorten die in de Noordzee voorkomen. Hij is zo’n 9 cm lang en heeft hele lange punten, die aan de ene kant van het ei recht zijn en aan de andere kant gebogen.
Meer weetjes
Blonde roggen zijn zeldzaam langs de Nederlandse kust. Ze leven in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, het Kanaal en het westen van de Middellandse Zee. Ze worden maximaal 1.20 meter lang en kunnen zo’n 15 jaar oud worden. Jonge blonde roggen leven in ondieper water langs de kust, eenmaal volwassen trekken ze naar dieper water. Ze eten inktvissen, kleine vissen en garnalen. Vrouwtjes leggen hun eerste eikapsels wanneer ze 8-10 jaar oud zijn. Jaarlijks kunnen ze vervolgens 40-140 eieren produceren. Het duurt ongeveer 7 maanden voordat de jonge rog in het eikapsel volgroeid is en het ei verlaat. De rogjes zijn dan 20 centimeter groot.
Bij Ecomare
In het Zeeaquarium van Ecomare leven nu vijf roggensoorten: naast de blonde rog zwemmen er ook kleinoog-, stekel-, golf- en gevlekte roggen. Van sommige soorten zijn alleen jonge dieren te bewonderen. Zij zwemmen, net als de pas uit het ei gekomen blonde rog, in de kleinere demonstratie-aquaria. De grotere exemplaren zijn in verschillende grote aquaria te zien.
Zelf determineren
Heb je een eikapsel op het stand gevonden en wil je weten tot welke soort hij behoort? Op de website van de Dutch Shark Society kun je een eikapsel-determinatieposter downloaden. Je kunt je gevonden eikapsel er ook aanmelden.