Dit verhaal gaat niet over een streaker, zo iemand die in het openbaar uit de kleren gaat om aandacht te krijgen. In tegendeel zelfs: de blootloper waar ik het over wil hebben, wil juist zo min mogelijk aandacht. Ik heb het over een heremietkreeft tijdens een verhuizing. Met zijn blote achterlijf is het dier dan extra kwetsbaar. Het is dan ook een zeldzaamheid als je zo’n verhuizing ziet gebeuren. Toch wist onze fotograaf Salko de Wolf het vast te leggen!
Slakkenhuis
Heremietkreeften zijn heel grappige dieren. Ze gebruiken slakkenhuizen als woning. Dus als je een slakkenhuis ziet waar pootjes uitkomen, weet je dat hij bewoond wordt door een heremietkreeft. Kleine heremietkreeften gebruiken slakkenhuizen van alikruiken. Naarmate de heremietkreeft groeit, heeft hij een groter huis nodig.
Poten en scharen
Heremietkreeften kiezen slakkenhuizen waar hun achterlijf permanent in zit, maar waar ze zich bij gevaar ook in hun geheel in kunnen terugtrekken. Hun achterlijf heeft geen pantser en ziet er daardoor heel bloot uit. Het achterste paar poten van de heremietkreeft is omgevormd tot haken. Hiermee houdt het dier zijn slakkenhuis vast. De looppoten, scharen en kop komen uit de schelp. Opvallend is, dat de scharen ongelijk van grootte zijn. De grootste schaar gebruiken ze om hun eten in stukjes te knippen.
Veel keuze
Wij hebben een aantal grote heremietkreeften in ons Zeeaquarium. Het zijn vrij makkelijke gasten; ze eten afval en kleine stukjes vis. Ze doen het prima bij ons en groeien dus ook. Om te voorzien in hun behoefte aan een passende woning, zorgen wij er altijd voor dat er slakkenhuizen van verschillende groottes beschikbaar zijn. Ze weten zelf het beste welke maat ze nodig hebben.
Passende huisvesting
Op youtube zijn fantastische filmpjes te zien van verhuizende heremietkreeften. Een topper is het BBC-filmpje ‘Heremit crab housing chain’ waarin een heleboel heremietkreeften in een rij achter elkaar gaan zitten op volgorde van grootte. De grootste verhuist naar een lege grotere schelp en elke kreeft daarachter schuift een slakkenhuis op. Wat ik enorm intrigerend vind, is dat ze blijkbaar kunnen inschatten of een ander slakkenhuis groter is dan degene die zij bewonen en of hij passend zal zijn. Ze willen namelijk ook geen te grote woning met zich meezeulen!
Woningnood
Onze heremietkreeften verhuizen regelmatig; je ziet ze dan eerst uitgebreid de nieuwe woning keuren. In de natuur vormt het aanbod aan grote slakkenhuizen echter een probleem. Voor de grootste heremietkreeften zijn alleen wulkenhuizen groot genoeg. Doordat het niet goed gaat met de wulk, een grote zeeslak, is er een tekort aan grote slakkenhuizen. Er is dus woningnood onder de heremietkreeften; een voorbeeld van hoe alles in het ecosysteem met elkaar samenhangt.
Goed te zien
In ons Zeeaquarium zijn de heremietkreeften heel goed te zien. Er zit een aantal in de kleine demonstratie-aquaria. Het is echt een aanrader om er eens de tijd voor te nemen om ze te zien rondscharrelen. Ze leven samen met een paar wulken, dus je kunt de ‘leveranciers’ van de grote slakkenhuizen ook bewonderen!