Tijdens de voerpresentatie van de zeehonden geven wij veel informatie over de dieren. Na de presentatie is er altijd tijd en ruimte voor de bezoekers om vragen te stellen. We krijgen heel uiteenlopende vragen, zoals: Hoe herkennen jullie de dieren individueel? Of: Hoe drinkt een zeehond? In dit weblog wil ik er een aantal beantwoorden.
Wat is het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes?
Bij volwassen zeehonden zijn de mannetjes groter dan de vrouwtjes, zowel hun hele lichaam als de kop. Dit verschil is wel veel duidelijker bij grijze zeehonden dan bij gewone zeehonden. Bij jonge dieren moet je op de buik kijken. Vrouwtjes hebben vier tepels om de navel, mannetjes hebben een opening richting de staart voor hun piemel. Ongeacht de leeftijd kunnen we aan deze kenmerken zien of het een mannetje of een vrouwtje is.
Wie is wie?
Wanneer je voor het eerst bij Ecomare komt te werken zijn de dieren best lastig uit elkaar te houden. Naarmate je hier langer werkt, ga je de verschillen in het vlekkenpatronen op hun vacht herkennen. Ook kunnen we de zeehonden aan hun gedrag onderscheiden en of ze staar hebben. Staar en de daaruit voortkomende rode ogen zijn ouderdomskwalen. Sommige van de dieren in onze vaste groep zijn namelijk behoorlijk oud. Als een zeehond onderwater is, kan het trouwens wel heel lastig zijn om te zeggen wie het is!
Hoe drinkt een zeehond?
Bij Ecomare zwemmen de dieren in zeewater. Het water is erg zout; de Noordzee bevat 31 gram zout per liter water. De zeehonden drinken niet van het zoute zeewater, maar halen de vocht die ze nodig hebben uit hun voeding. Het is daarom ook voor hun vochtbalans belangrijk dat de zeehonden genoeg vis eten. Zeehonden kunnen ook prima in zoet- of brakwater zwemmen, zolang ze maar voedsel kunnen vinden.
Waarom blijven sommige zeehonden?
Regelmatig vragen bezoeker waarom sommige zeehonden bij Ecomare blijven. Een deel van onze vaste groep bestaat uit heel oude dieren. Ze zijn als jong dier opgevangen en konden om uiteenlopende redenen niet terug naar zee. Vrij recent hebben we drie gewone zeehonden en twee ringelrobben overgenomen van dierentuinen. En er zijn de afgelopen jaren nog een paar opvangzeehonden naar onze vaste groep verhuisd. In principe gaan alle jonge dieren die wij opvangen terug naar zee. Een heel enkele keer mankeert een dier iets waardoor dat niet mogelijk is.
Hoe snel zijn ze?
Nog een leuke vraag: “Wie zwemt er harder: een zeehond of een bruinvis?” Je zou op basis van de lichaamsbouw misschien op de bruinvis wedden, maar deze haalt maximaal 23 km/u, terwijl een zeehond tot 36 km/u zwemt. De zeehond wint dus! Op het land zijn zeehonden trouwens heel traag: bobberend op hun buik komen ze niet boven de 2 km/u.
Hoe lang kunnen zeehonden onder water blijven?
Mensen vinden het interessant te weten hoe lang een zeehond onder water kan blijven, voordat hij naar boven moet om adem te halen. Bij weinig inspanning kan een gewone zeehonden zo’n 19 minuten onder water blijven. Grijze zeehonden halen wel 30 minuten. Als ze zich inspannen, verbruiken ze meer energie en moeten ze vaker ademhalen.