De gestrande bruinvis bij de Schorren op Texel
Snelle actie
Het is altijd een strak georganiseerde actie wanneer er een levende bruinvis op het strand aanspoelt. Daarom staat al het benodigde materiaal altijd klaar en zaten dierverzorgers Lisanne, Marielle en Yerko binnen enkele minuten in de auto om het dier op te halen. Tijdens de rit naar SOS Dolfijn wordt de bruinvis nat gehouden en zijn gezondheid nauwlettend gecheckt. In Den Oever zal de bruinvis overgedragen worden aan medewerkers van SOS Dolfijn. In hun opvang zal de gestrande bruinvis verder onderzocht en verzorgd worden.
Dierverzorgsters Lisanne en Marielle brengen de bruinvis naar SOS Dolfijn
Kleinste tandwalvissen
Bruinvissen zijn de kleinste tandwalvissen van de Noordzee. Er leven enkele tienduizenden bruinvissen in het Nederlandse deel. De aantallen voor de Nederlandse kust verschillen erg per seizoen. In maart worden veel meer bruinvissen gezien dan in de zomer en herfst. De meeste kans om bruinvissen te zien heb je dus in de winter en het vroege voorjaar. Het komt vaker voor dat levende bruinvissen stranden. De laatste keer op Texel was in januari 2015.
Bruinvis in nood
Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt is er bijna altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het gewond, ziek of verzwakt is. Ook kunnen andere dingen meespelen; harde wind bijvoorbeeld. Omdat het dier zich niet redt in zee en daardoor aanspoelt is direct terugzetten geen goede optie. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk naar SOS Dolfijn te bellen. Op hun website kun je lezen wat je moet doen wanneer je een levende bruinvis of dolfijn vindt.
Wens tot samenwerken
Ecomare en SOS Dolfijn willen in de toekomst intensief gaan samenwerken. Het is voor het eerst sinds het tekenen van deze intentieverklaring dat er een bruinvis op Texel strandt.