Bij het woord walvis denk je al snel aan de oceanen, waar deze reuzen de ruimte hebben. De Noordzee is voor veel soorten inderdaad erg klein en ondiep, maar er zijn er toch wel wat die hier leven of af en toe doorheen zwemmen. Op de Walvisdag, 24 juli, besteden we er op allerlei manieren aandacht aan. Het zijn enorm boeiende dieren!
springende bultrug (Bennie van Bockel)
Walvissafari in Nederland
De laatste jaren worden er regelmatig bultruggen gezien in de Noordzee. Soms heeft zo’n dier het blijkbaar naar zijn zin en blijft hij een tijdje op dezelfde plek hangen. Dan kun je gewoon in eigen land op walvissafari! Twee jaar geleden verbleef er eentje dagenlang in de haven van Den Helder. Met een beetje geluk zag je hem vanaf de veerboot ademen of met een vin flapperen. Bultruggen kunnen goed overweg met ondieptes, dus over een gezonde bultrug in de Noordzee hoeven wij ons geen zorgen te maken.
Potvissen
Voor potvissen is de Noordzee een soort fuik; als ze er per ongeluk in zwemmen, komen ze er vaak niet meer uit. Het is er te ondiep voor deze soort en hij vindt er nauwelijks eten. Vaak eindigt zo’n avontuur dan op het strand, wat heel dramatisch is. De laatste keer dat er levende potvissen op Texel strandden was in 2016. Uiteindelijk hadden we zeven dode potvissen te betreuren, heel droevig.
Kleinste walvis
Eén walvissoort komt met tienduizenden voor in de Noordzee. Dat is de bruinvis, de kleinste walvis. Bruinvissen lijken op dolfijnen, maar er zijn een paar kenmerken die bepalen dat ze niet tot die groep behoren. Bruinvissen worden niet groter dan 1.90 meter en wegen dan maximaal 60 kilo. De twee bruinvissen van Ecomare halen dat niet: ze zijn 1.30 meter en rond de 40 kilo. Het zijn dan ook mannetjes en bij bruinvissen zijn de vrouwtjes groter.
Aangespoeld
Begin deze maand spoelde er nog een dode dwergvinvis aan op Texel. Meestal komen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht dan op het strand onderzoek doen, maar dit keer ging het om een jong dier van 4 meter. Klein genoeg om naar Utrecht te vervoeren. Na het onderzoek is het kadaver naar onze preparateur in Friesland vervoerd. Uiteindelijk komt het skelet terug naar Ecomare.
Walvisdag
Er valt ontzettend veel te vertellen over walvissen. Dat gaan we ook zeker doen op de Walvisdag! Er komen verschillende walvisdeskundigen met verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Op het buitenterrein staat SOS Dolfijn met het Walvisziekenhuis. Met spelletjes en door zelf te ontdekken kunnen kinderen er dingen leren over walvissen. Onze eigen mini-walvissen worden natuurlijk gevoerd met een presentatie en in de Walviszaal vertellen we over de skeletten en het ontleden van een walviskadaver. Het belooft een leuke én interessante dag te worden, dus graag tot ziens op 24 juli bij Ecomare!