Als bioloog en conservator bij Ecomare heb ik een veelzijdige baan. Regelmatig ben ik buiten met groepen bezig, ik werk mee aan het maken van tentoonstellingen, ik beheer de collectie en beantwoord de meest uiteenlopende biologische vragen. Samen met één van de andere biologen bij Ecomare, Pierre Bonnet, geef ik deze zomer anatomische lessen. Heel leuk om te doen!
Elke dinsdag
De anatomische lessen zijn elke dinsdag om 14:00 uur in het veldcentrum, alleen niet op 20 augustus. De dierverzorgers hebben voor ons dode dieren ‘gespaard’ en die gebruiken we hiervoor. De ene keer komt er een meeuw of een aalscholver op de snijtafel, een andere keer een haai of andere grote vis. De voorste rij zit er met zijn neus bovenop, maar we zorgen ervoor dat het ook goed zichtbaar is op de achterste rij. Er staat namelijk een camera op de snijtafel en het beeld wordt op een groot scherm geprojecteerd.
Vos op snijtafel
Op dinsdag 16 juli nemen we een bijzonder dier onder handen: de vos die een paar weken geleden dood langs de weg in het Texelse bos lag. Omdat er op Texel geen vossen voorkomen, gaan we via de sectie proberen te achterhalen waar het dier vandaan komt. We zijn vooral benieuwd naar zijn maaginhoud. We hebben een aantal specialisten gevraagd om ons hierbij te helpen: Mardik Leopold van Wageningen Marine Research als ervaren patholoog anatoom van dieren, Eline Reydon als insectendeskundige en Dick Schermer vanwege zijn kennis van muizenkaakjes.
Restanten van prooien
Het klinkt misschien vreemd om een insecten- en muizendeskundige te vragen om te helpen bij de sectie van een vos. Maar er is een goede reden voor. Vossen eten namelijk zo’n beetje alles, van kleine dieren tot aas en bessen. Op basis van onverteerbare delen in de maag, zoals schildjes van kevers of kaakjes van muizen, kunnen wij zien of hij zijn laatste maaltijd op Texel heeft gegeten. Op het eiland komen namelijk niet alle Nederlandse soorten muizen en insecten voor.
Andere vos
In 2010 werd er ook een dode vos op Texel gevonden. Bij het ontleden van dit exemplaar, vonden we een hele berg keverschildjes in zijn maag. Deze bleken van een keversoort te zijn, die alleen in Zuid- en Oost-Nederland voorkomt. Zo konden we met zekerheid zeggen dat de vos dood naar Texel was getransporteerd. Ik ben erg benieuwd wat we dit keer gaan aantreffen in de maag!
Kinderen
Ik heb al vaker anatomische lessen gegeven en ik vind het opvallend hoe kinderen erop reageren. Volwassenen hebben veel eerder de neiging iets ‘vies’ of ‘eng’ te noemen. Kinderen kijken er vaak met pure belangstelling naar. Pierre en ik bespreken het dier van binnen en van buiten. Dus eerst alle kenmerken die je aan de buitenkant kunt zien en de functies ervan. Daarna snijden we hem open en vertellen we onder andere over de organen. Bezoekers van Ecomare kunnen de anatomische lessen gratis bijwonen. Kom dus vooral op dinsdag op bezoek deze zomer!